info@npkozara.com
+387 52 211 169
nacionalni-park-kozara-mtb-staze-1
nacionalni-park-kozara-mtb-staze-2
nacionalni-park-kozara-mtb-staze-6
nacionalni-park-kozara-mtb-staze-3
nacionalni-park-kozara-mtb-staze-4

1 2 3 4 5

MTB STAZE

Zbog sve veće popularnosti biciklizma, kako u rekreativnom, tako i u takmičarskom smislu,  u Nacionalnom parku "Kozara" uređene su i obilježene četiri MTB biciklističke staze.

Svim ljubiteljima uzbuđenja i adrenalina, vožnji planinskim stazama i proplancima i šumskim stazama sa spustovima i usponima, pomenute staze će pružiti ne samo uživanje u vožnji na dva točka, već i uživanje u ljepoti prirode Nacionalnog parka "Kozara". Raznovrsnost biljnog i životinjskog svijeta, šumski kompleksi, vidikovci, proplanci, potočići i dinamičan reljef učiniće vašu vožnju atraktivnijom.

Staze su namijenjene rekreativcima i profesionalnim ljubiteljima brdskog biciklizma, kao trening ili takmičarske staze, a trasirane su na već postojećim komunikacijama raznih namjena (asfaltim i makadamskim putevima, šumskim zemljanim putevima, šumskim vlakama).

Staze su kružnog oblika sa startom i ciljem na Mrakovici, centralnom dijelu Nacionalnog parka "Kozara". Najkraća staza dužine 4 km namjenjena je rekreativcima i obuhvata prostor oko Mrakovice sa visinskom razlikom od 175 m.  Ostale tri staze su projektovane kao teže staze i mogu se koristiti u takmičarske svrhe. 

Sve četiri staze su obilježene trajnom signalizacijom tj. signalnim MTB znakovima postavljenim uz staze. Izgled signalizacije je jednostavan i prepoznatljiv: metalne romboidne pločice oslikane biciklističkim znakovima. Svaka od staza ima zasebnu boju signalnih pločica na osnovu kojih su dobile imena: Plava, Zelena, Crvena i Žuta staza, a različite su po svojoj dužini i težini.

Plava staza "Mrakovica" je kružna laka staza oko platoa Mrakovica. Dužine je 4 km i trasirana je postojećim asfaltnim putevima. Ova staza obuhvata sve značajnije turističke sadržaje na području Mrakovice i pogodna je za sve uzraste.

Ostale tri staze su namjenjene za uvježbane bicikliste tj. ljubitelje mtb biciklizma i zahtjevaju adekvatnu fizičku spremu i namjensku opremu.

Zelena staza "Kotlovača - Zovik", dužine 13 km, vodi sa Mrakovice preko lokaliteta Gavrin kalem, Glavuša, Bešića poljana, Kotlovača, Zovik, Pišala, Gavrin kalem do Mrakovice. Staza prolazi kroz najljepše dijelove parka poput vodopada na Zečijem kamenu,  vidikovaca na Zečijem kamenu i Bijeloj stijeni i kroz guste šumske komplekse. Staza spada u kategoriju veoma teških.

Crvena staza "Mlječanica - Pašini konaci - Vodice" kreće sa Mrakovice, preko Gavrinog kalema, Glavuše, niz tok Mlječanice do Pašinih konaka, preko Vodica i novim asfaltnim putem Mrakovica- Podgradci do završne tačke na Mrakovici. Dužina staze je 24 km i spada u kategoriju srednje teških staza.

Žuta staza "Gola planina - Duge njive - Točkovi" je najatraktivnija i najslikovitija staza. Polazi sa Mrakovice, ide preko Gavrinog kalema, Benkovca, uz Mrakovicu preko Razboja, Bijelih voda i Podina do Gole planine i potom do Dugih njiva. Gola planina je najviši vrh NP "Kozara" a radi se o prostranom livadskom platou odakle se pruža fantastičan pogled na okruženje (Banja Luku, prijedorsko polje, Manjaču, Gmreč i susjednu Hrvatsku). Staza se vraća preko Bijelih voda, Razboja i Pionirske livade i ispod motela Bijele vode izlazi na asfaltni put Mrakovica - Podgradci koji vodi do završne tačke na Mrakovici. Ova staza okarakterisana je kao teška staza.

 BICIKLISTIČKA RUTA KOZARA


Biciklistička ruta Kozara, ukupne dužine 30 km, spaja Nacionalni park "Kozara", manastir Moštanicu i Kozarsku Dubicu. Duž cijele rute je postavljena plava biciklistička signalizacija, odnosno, putokazi i table sa kartom rute.
Ruta velikim dijelom prolazi kroz Nacionalni park "Kozara" i prelijepi prirodni ambijent kojeg čine listopadno – četinarske šume i dolina rječice Moštanice. Na dijelu rute, koja povezuje Nacionalni park "Kozara" sa manastirom Moštanica, su uređena 4 odmorišta i tri izvorišta pitke vode.
Odmorišta koja se sastoje od drvenih nadstrešnica, klupa i držača za bicikle se nalaze na lokacijama Vodice, Jojin bunar, Pašini konaci i Kojinac. Biciklisti se mogu osviježiti na izvorištima koja su uređena na lokalitetima Mrakovica, Jojin bunar i Kojinac.
Ruta koja povezuje Nacionalni park "Kozara" i manastir Moštanica dužine je 15 km i  koristi makadamski regionalni put R477a, Mrakovica - Moštanica - Koz. Dubica.
Biciklistička ruta Kozara dio je međunarodne rute koja se proteže, u dužini od 60 km, od Nacionalnog parka "Kozara", preko Moštanice, Kozarske Dubice i Jasenovca do Parka prirode "Lonjsko polje" u Hrvatskoj.

FaLang translation system by Faboba

FaceBook NP Kozara