info@npkozara.com
+387 52 211 169
11
nov

Akcija pošumljavanja u NP Kozara

Akcija pošumljavanja na teritoriji Nacionalnog parka Kozara organizovana je u srijedu 10.11.2021. godine. Ovo je nastavak aktivnosti započete u aprilu ove godine u sklopu projekta Via Dinarica i Inicijative za zeleniju i održivu budućnost – GoGreen, Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDPBiH).

Posađene su sadnice tise i jele na lokaciji duž skijaške staze (kod vodotornja) u okviru Nacionalnog parka Kozara. Akciju sadnje je koordinisao tim Nacionalnog parka Kozara predvođen gospodinom Draganom Romčevićem. Sadnicama jele su popunjavane površine koje su nepošumljene i ogoljene usljed jakog vjetra i snijega, a sadnice tise se sade na različitim lokalitetima kako bi se proširila zastupljenost ove vrste na planini Kozara.

Inicijativa GoGreen okuplja opštine i gradove koji pomažu sadnju drveća u borbi protiv klimatskih promjena. Inicijativa GoGreen okupila je 2020. godine 15 opština i gradova koje su se obavezale saditi drveće na godišnjoj razini. Kao rezultat toga, na 125 lokacija posađeno je 26 vrsta i 9500 stabala. Cilj je uključiti 40 opština i zasaditi 40.000 stabala u 2021. godini, zajedničkim naporima nekoliko UNDP projekata.

FaLang translation system by Faboba

Mape NP Kozara

FaceBook NP Kozara