info@npkozara.com
+387 52 211 169
02
maj

Istraživački centar Kozara

Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedorа PREDA-PD u saradnji sa Nacionalnim parkom Kozara je organizovala prezentaciju  idejnog tehničkog rješenja objekta „Istraživački centar Kozara“, Nacionalni park Kozara. Prezentacija je realizovana u sklopu projekta ADRIAFOOTOURING koji agencija PREDA provodi u okviru IPA Adriatic prekograničnog programa saradnje.

 

Osnovna namjena centra je izvođenje istraživačko-edukativnog programa za osnovce, srednjoškolce, studente i nastavnike.  Pored istraživačko-edukativne namjene, centar bi bio korišten i u turističke svrhe koje bi definisao Nacionalni park Kozara.

Na osnovu pripremljene tehničke dokumentacije u narednom periodu će se pristupiti izradi prijedloga projekta za uspostavljanje i održivost ovakvog centra. Kroz prijedlog  projekta će se definisati neophodna partnerstva i poslovni model kako bi centar bio održiv i na najefikasniji način pružao usluge.

Na prezentaciji su učestvovali:

Mišo Reljić – direktor Agencije za ekonomski razvoj grada Priejdora PREDA-PD

Dragan Romčević  direktor Nacionalnog parka Kozara

Zoran Dimitrijević – Agencija za ekonomski razvog grada Prijedora, projekat ADRIAFOOTOURING

koji su predstavili tehničko rješenje i razgovarali o mogućnostima  njegove  realizacije.

Mišo Reljić, direktor Agencije za ekonomski razvoj grada Priјеdora PREDA-PD je tokom prezentacije iznio da je stvaranje novog turističkog proizvoda  spajanjem edukacije i turizma razvojna šansa i da na njoj u narednom periodu treba još intenzivnije raditi.

Dragan Romčević, direktor Nacionalnog parka Kozara, je istakao da bi izgradnja ovakvog centra predstavljala još jednu novu ponudu Nacionalnog parka i olakšala njegov osnovni zadatak: zaštitu i očuvanje prirodnog i kulturno-istorijskog nasleđa. Po njegovim riječima planina Kozara, pa i područje Nacionalnog parka, samo su djelimično istraženi. Do sada je evidentirano 900 različitih biljnih vrsta, ali se često nailazi na nove. Slično je i sa gljivama za koje se procjenjuje da ih na području Parka ima preko hiljadu različitih vrsta. Što se istraživanja tiče, najmanje je urađeno na istraživanju faune. Istakao je da je Nacionalni park Kozara otvoren za saradnju sa šumarskim, prirodno-matematičkim, poljoprivrednim fakultetom i drugim fakultetima prirodnih nauka. Kozara je već prepoznata kao destinacija za organizaciju škola u prirodi, pa bi realizacija ovakvog projekat proširila mogućnosti.

Idejno tehničko rješenje Istraživačkog centra Kozara je uradio Zavod za izgradnju grada Prijedora.

FaLang translation system by Faboba

Mape NP Kozara

FaceBook NP Kozara