info@npkozara.com
+387 52 211 169
02
jun

6. Međunarodna konferencija Parkova Dinarida - mreže zaštićenih područja

Predstavnici Nacionalnog parka Kozara prisustvuju 6. Međunarodnoj konferenciji Parkova Dinarida i konferenciji ekoloških nevladinih organizacija koja se održava u Sarajevu od 30.05. do 03.06.2022.godine.

 

Glavni cilj konferencije je da istraži kako ojačati regionalnu saradnju, poboljšati koordinaciju za očuvanje biodiverziteta na Zapadnom Balkanu i ojačati održivost zaštićenih područja.

 

Strategija EU o biodiverzitetu za 2030.godinu i Globalna strategija za biodiverzitet predstavljaju okvir za očuvanje prirode na šta su se zemlje Zapadnog Balkana obavezale. Da bi sve ove stategije i planovi funkcionisali potreban je visok stepen saradnje između svih aktera. Kao doprinos ovom procesu Parkovi Dinarida i WWF Adria organizuju konferenciju koja okuplja upravljače zaštićenih područja, organizacije civilnog društva, predstavnike relevantnih institucija i druge stručnjake koji rade u oblasti zaštite prirode.

 

Tokom konferencije predstavnici zaštićenih područja dogovorili su potpisivanje zajedničke izjave za formiranje Mreže zaštićenih područja BiH.

 

Parkovi Dinarida predstavljaju mrežu zaštićenih područja koju čini više od 90 parkova iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore,Makedonije.

FaLang translation system by Faboba

Mape NP Kozara

FaceBook NP Kozara