info@npkozara.com
+387 52 211 169
NP Kozara  

NP Kozara

Via ferrata Bijeli kamen - jedinstven doživljaj na stijenama
16 Sep
Published in Najnovije vijesti

Via ferrata Bijeli kamen - jedinstven doživljaj na stijenama

Via ferrata u slobodnom prevodu označava čeličnu stazu. To je penjačka staza koja omogućava uspone teškim i zahtjevnim terenima ili stjenovitim dionicama i to za osobe koje nemaju dovoljno penjačkog iskustva. Nepristupačne stjenovite dionice se prelaze uz pomoć čeličnih ankera, nogostupa i rukohvata koji penjaču pružaju oslonac, kao i uz pomoć čeličnog užeta postavljenog uz stazu. 

Prve via ferrata staze nisu bile turističkog karaktera nego su bile proizvod ratnih dešavanja u Prvom svjetskom ratu. Na području Dolomita (sjeverna Italija-južna Austrija) sukobljene strane su uz pomoć užadi i nogostupa prelazile nepristupačne litice. I u Drugom svjetskom ratu su na istom prostoru imale istu namjenu. Nakon ratnih dešavanja via ferrata staze se počinju koristiti u turističke svrhe i do danas su postale veoma popularne i mogu se naći širom svijeta.

U Nacionalnom parku Kozara se nalaze tri via ferrate, kao i više od 400 metara osiguranih dijelova pješačkih staza na dionici Planinarski dom Kotlovača - Zečiji kamen. Pomenuta dionica je dio duže pješačke staze Rajkovići - Pl. dom Kotlovača - Zečiji kamen koja je na mapama NP Kozara označena brojem 6.

Via ferrata dionica Bijeli kamen dužine je 26 metara.

Via ferrata Bijeli kamen - sektor "Bršljan" - staza A je dužine 60 metara.

Via ferrata Bijeli kamen - sektor "Bršljan" - staza B je dužine 30 metara.

Težine staza su C, C/D i B od teške, vrlo teške i srednje teške staze za uspon, što nudi širok izbor za sve korisnike.

Za korišćenje via ferrata staza neophodna je sigurnosna oprema kao i prisustvo licenciranih vodiča.

Sve informacije o korišćenju via ferrata staza na Kozari, iznajmljivanju opreme i angažovanju vodiča možete dobiti na email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ili putem telefona 065 586 350 ili 065 440 150.

https://www.youtube.com/watch?v=0mV-qaf3p1Q

https://www.youtube.com/watch?v=Z2J2a32AkyA

 

 

 

 

Konferencija "Parkovi Dinarida"
15 Sep
Published in Najnovije vijesti

Konferencija "Parkovi Dinarida"

Nacionalni park Kozara, kao član organizacije "Parkovi Dinarida" učestvuje na 5. Međunarodnoj konferenciji "Parkovi Dinarida" koja se održava u Baru, Crna Gora, od 13. do 16. septembra 2021.

Glavna tema konferencije je "Zaštićena područja za novu dekadu i izazovi ispred nas". Ovom prilikom su detektovani problemi koji se odnose na uticaj virusa korona na zaštićena područja regiona te potencijalna rješenja.

Predstavnici NP Kozara će imati priliku da razmjene iskustva sa kolegama iz zaštićenih područja regiona. Takođe, u dijelu programa pomenute konferencije biće i predstavljen NP Kozara sa svojim kapacitetima i autohhtonim proizvodima Potkozarja.

Parkovi Dinarida - mreža zaštićenih područja planinskog lanca Dinarida posvećena unapređenju prirodnih i kulturnih vrijednosti zaštićenih područja Dinarida i njihovoj promociji, kao i primjeni dobrih praksi održivog razvoja i upravljanja. Mrežu Parkova Dinarida čini preko 90 zaštićenih područja iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova*, Sjeverne Makedonije, Srbije i Slovenije.

PARKOVIJADA 2021
13 Sep
Published in Najnovije vijesti

PARKOVIJADA 2021

Nacionalni park Kozara je, u periodu od 9. do 12. septembra, bio domaćin 21. Parkovijade. Ova jedinstvena i tradicionalna manifestacija obuhvata sportska takmičenja ekipa iz nacionalnih parkova Srbije i Republike Srpske te nadležnih institucija za zaštitu prirode. Takođe, Parkovijada je i odlična prilika da se razmjene iskustva i dobre prakse i unaprijedi saradnja između zaštićenih prirodnih dobara Srbije i Republike Srpske. 

Učesnici 21. Parkovijade su bili: Nacionalni park Đerdap, Nacionalni park Kopaonik, Nacionalni park Tara, Nacionalni park Drina, Nacionalni park Sutjeska, Zavod za zaštitu prirodnog i kulturno-istorijskog nasljeđa Republike Srpske i Nacionalni park Kozara.

U generalnom plasmanu prvo mjesto je osvojio domaćin Nacionalni park Kozara, drugo mjesto je pripalo Nacionalnom parku Kopaonik, a treće zauzima Nacionalni park Sutjeska.

Ovogodišnja Parkovijada je protekla u dobrom raspoloženju, zanimljivim takmičarskim igrama i ugodnom druženju. 

 

 

Gostovanje izložbe "Koncentracioni logor Jasenovac 1941-1945" u Muzeju NP Kozara
01 Jul
Published in Najnovije vijesti

Gostovanje izložbe "Koncentracioni logor Jasenovac 1941-1945" u Muzeju NP Kozara

U Memorijalnom muzeju Mrakovica, Nacionalni park Kozara, 3. jula je otvorena izložba "Koncentracioni logor Jasenovac 1941 - 1945". 

Izložba o koncentracionom logoru Jasenovac gostovaće u Muzeju na Mrakovici do 3. oktobra 2021. Izložba je realizovana u organizaciji Javne ustanove "Spomen-područje Donja Gradina", a autori su Tanja Tuleković i Dejan Motl.

Igrani film "Dara iz Jasenovca" prikazivaće se svaki vikend u kino-sali Muzeja sa početkom u 12 časova. Pored pomenutog filma prikazivaće se i film "Kozara" te drugi dokumentarni filmovi vezani za dešavanja na Kozari tokom II svjetskog rata.

 

 

 

FaLang translation system by Faboba