info@npkozara.com
+387 52 211 169
21
mar

Planinari i ljubitelji prirode pozdravili proljeće

Nakon dvogodišnje pauze na planini Kozari organizovana je manifestacija "Pozdrav prolјeću" koja je okupila brojne lјubitelјe planinarenja iz Republike Srpske, FBiH, Hrvatske , Slovenije i Srbije.

Pohod je krenuo od Rajkovića, preko Kozaračkog kamena, do Mrakovice, a dužina staze je 13 kilometara. Planinarski pohod "Pozdrav prolјeću" organizovalo je Planinarsko društvo "Klekovača" iz Prijedora.
Predsjednik Društva Dragan Romčević izrazio je zadovolјstvo što su brojne lјubitelјe prirode i planinare danas poslužile vremenske prilike.

"Mnogi su dolazili i ranije pa im se svidjelo i došli su opet, a ni staza nije zahtjevna mogu da je prođu svi koji su u približno nekoj solidnoj kondiciji, a kako bismo mi rekli od 7 do 77 godina", rekao je Romčević novinarima na Kozari.
On je dodao da je cilј ove manifestacije okuplјanje, druženje, promocija Kozare, promocija prirode, promocija boravka u prirodi, jer priroda je sigurno nešto što nas spaja, a boravak u prirodi nas čini sretnijim zadovolјnijim i sigurno i zdravijim.

Sekretar Planinarskog društva "Klekovača" Prijedor Marko Sarić istakao je da učesnici manifestacije na Kozari pozdravlјaju prolјeće na jedan specifičan način.
" Dočekujemo jedno od najradosnijih godišnjih doba kada se priroda budi, kada se sve budi i na taj način dajemo jedan naš doprinos cijeloj toj priči koja je jako popularna planinarska manifestacija koja se održava po 40-i put u ovom nekakvom formatu i nakon dvogodišnje pauze lјudi su se uželјeli ovakvog okuplјanja na našoj Kozari", rekao je Sarić.

Među onima koji ne propuštaju ovakvu manifestaciju je Vladimir Grublјešić /93/ iz Prijedora koji se planinarenjem bavi 70 godina .
" Imam još jednog mog druga starog planinara i svake smo nedjelјe na Kozari. Ovaj događaj je nešto jako lijepo, samo već dvije godine se nismo ovako okupili, to nismo održavali zbog raznoraznih virusa koji kruže okolo, ali smo mi cijelo vrijeme dolazili na Kozaru", izjavio je Grublјešić.

Među više stotina planinara koji su na ovaj način usponom na vrh Kozare pozdravili prolјeće bili su i gradonačelnik Prijedora Slobdan Javor i njegov zamjenik Žarko Kovačević.
Uspon na Kozaru jedan je od najmasovnijih planinarskih pohoda u kalendaru Planinarskog saveza Republike Srpske.

izvor: prijedorgrad.org

FaLang translation system by Faboba

Mape NP Kozara

FaceBook NP Kozara