info@npkozara.com
+387 52 211 169
08
avg

Studija faune slijepih miševa Nacionalnog parka "Kozara"

Centar za životnu sredinu uz podršku Rufford fondacije sproveo je projekat „Studija faune slijepih miševa Nacionalnog parka Kozara“. U okviru pomenutog projekta izvršeno je prvo istraživanje faune slijepih miševa i registrovano je 11 vrsta, od čega se 8 vrsta nalazi na Crvenoj listi zaštićenih vrsta flore i faune Republike Srpske.

Slijepi miševi su zaista fascinante životinje. Nisu ni slijepi, ni miševi. Ovo ime, koje je široko rasprostranjeno u narodu, poteklo je vjerovatno od noćnog načina života ovih životinja i njihovih sitnih očiju koje nisu lako uočljive u mraku, s obzirom da su svi naši slijepi miševi relativno male i brzo leteće životinje. Postoje mnoge zablude, mistična vjerovanja i strahovi vezani za slijepe miševe. Ipak, jedno je sigurno – slijepi miševi se ne zapliću u kosu, jer imaju izuzetno razvijenu sposobnost letenja uz pomoć eholokacije. Emitujući ultrazvučne impulse i registrovanjem eha, ove životinje dobijaju veoma preciznu sliku o prostoru, preprekama, plijenu koji love – čineći ih veoma spret-nim letačima u mraku.

Slijepi miševi imaju veoma važnu ulogu u ekosistema u kojima žive. Sve naše vrste hrane se isključivo insektima, kontrolišući na taj način njihovu brojnost. Tako, na primjer, jedan slijepi miš može da pojede do 3000 insekata za jednu noć! Ove životinje hrane se i opasnim štetočinama poljoprivrednih kultura ili šume, čime zauzimaju značajno mjesto u kontroli štetočina, a hrane se i prenosiocima bolesti koje su opasne po ljude i životinje. Slijepi miševi su jedini prirodni predatori noćnih insekata, s toga su i veoma važni – kako za ljude, tako i za ekosisteme.

Uprkos njihovoj jedinstvenosti i ogromnom značaju koji imaju direktno i indirektno za ekosisteme i čovjeka, slijepi miševi su veoma ugroženi različitim ljudskim aktivnostima. Veoma važan aspekt njihove zaštite predstavlja upravo zaštita njihovih skloništa, ali i staništa na kojima se hrane, kroz koja migriraju.

Ne zaboravite, slijepi miševi su zaštićeni zakonom kako bi i dalje doprinosili i pozitivno uticali na ekosisteme.

FaLang translation system by Faboba

Mape NP Kozara

FaceBook NP Kozara