info@npkozara.com
+387 52 211 169
02
maj

Održana tradicionalna planinarska manifestacija "Pozdrav proljeću"

Proljeće je, kako kažu, najljepše godišnje doba. Na planini Kozari i u prijedorskoj regiji proljeće se dočekuje na poseban način. Planinarsko društvo „Klekovača“ Prijedor svake godine organizuje planinarski pohod „Pozdrav proljeću“. Tako je bilo i ove godine po 22. put.

 

U nedjelju su planinari ali i svi drugi zaljubljenici u prirodu, pohodili planinu Kozaru i Nacionalni park “Kozara”. Početak pohoda je bio iz zaseoka Rajkovići (275m) prema Kozaračkom kamenu (658m) i dalje prema Bešića poljani, Glavuši i Mrakovici (806m) gdje je i bio cilj. Dan je bio kao stvoren za boravak u prirodi. Bilo je sunčano i toplo vrijeme što je izmamilo mnoge koji su se uželjeli boravka u prirodi i druženja.

Oko 1700 planinara i veliki broj drugih zaljubljenika u prirodu iz čak 61 planinarskog društva iz Republike Srpske, Federacije BiH, Hrvatske, Slovenije i Srbije je prisustvovalo ovoj, najmasovnijoj planinarskoj akciji u našoj zemlji. Akcija je organizovana na zavidnom nivou gdje je staza pripremljena bila za prolazak svih učesnika, organizovan je prihvat gostiju na spavanje i na početku pohoda u Rajkovićima, postavljeno je obezbjeđenje na Kozaračkom kamenu kao najatraktivnijem ali i najopasnijem dijelu staze. Sve je bilo pokriveno sistemom radio veze i mjestimičnim obezbjeđenjima na stazi.

Na Mrakovici je sve učesnike pohoda dočekao vojnički grah kojeg su pripremali pripadnici Oružanih snaga BiH i radnici Nacionalnog parka “Kozara”. O njegovom kvalitetu govori činjenica da se pojelo oko 300l i da se tražio tanjir više.

"Pozdrav proljeću" se odvija u saradnji sa Nacionalnim parkom “Kozara” pa se sa pravom može reći da je to zajednička akcija koja prerasta u dobar turistički proizvod. Podršku akciji daju Grad Prijedor i Gradonačelnik Marko Pavić, Turistička organizacija Grada Prijedora, Oružane snage BiH, CJB Prijedor, Radio klub “Kozara” Prijedor, te Gorska služba spasavanja Prijedor.

FaLang translation system by Faboba

Mape NP Kozara

FaceBook NP Kozara