info@npkozara.com
+387 52 211 169
nacionalni-park-kozara-mtb-staze-1
nacionalni-park-kozara-mtb-staze-2
nacionalni-park-kozara-mtb-staze-6
nacionalni-park-kozara-mtb-staze-3
nacionalni-park-kozara-mtb-staze-4

1 2 3 4 5

MTB STAZE

Zbog sve veće popularnosti biciklizma, kako u rekreativnom, tako i u takmičarskom smislu,  u Nacionalnom parku "Kozara" zajedno sa Biciklističkim klubom PRO-CYCLING Prijedor uređene su i obilježene tri MTB biciklističke staze.

Svim ljubiteljima uzbuđenja i adrenalina, vožnji planinskim stazama i proplancima i šumskim stazama sa spustovima i usponima, pomenute staze će pružiti ne samo uživanje u vožnji na dva točka, već i uživanje u ljepoti prirode Nacionalnog parka "Kozara". Raznovrsnost biljnog i životinjskog svijeta, šumski kompleksi, vidikovci, proplanci, potočići i dinamičan reljef učiniće vašu vožnju atraktivnijom.

Sve tri staze su namijenjene za rekreativne i profesionalne ljubitelje brdskog biciklizma, kao trening ili takmičarske staze, a trasirane su na već postojećim komunikacijama raznih namjena (asfaltim i makadamskim putevima, šumskim zemljanim putevima, šumskim vlakama i pješačkim stazama).

Staze su kružnog oblika sa startom i ciljem na Mrakovici, centralnom dijelu Nacionalnog parka "Kozara". Najkraća staza dužine 4 km namjenjena je rekreativcima i obuhvata prostor oko Mrakovice sa visinskom razlikom od 175 m.  Druge dvije staze su projektovane kao takmičarske staze, ali mogu ih koristiti i rekreativci. Manja staza, tj. staza malog maratona dužine je 45 km, sa visinskom razlikom od 2025 m, a druga staza, tj. velikog maratona dužine je 75 km sa visinskom razlikom od 2867 m.

Sve staze su obilježene trajnom signalizacijom tj. žuto obojenim signalnim MTB znakovima postavljenim uz staze.

 

BICIKLISTIČKA RUTA KOZARA


Biciklistička ruta Kozara, ukupne dužine 30 km, spaja Nacionalni park "Kozara", manastir Moštanicu i Kozarsku Dubicu. Duž cijele rute je postavljena plava biciklistička signalizacija, odnosno, putokazi i table sa kartom rute.
Ruta velikim dijelom prolazi kroz Nacionalni park "Kozara" i prelijepi prirodni ambijent kojeg čine listopadno – četinarske šume i dolina rječice Moštanice. Na dijelu rute, koja povezuje Nacionalni park "Kozara" sa manastirom Moštanica, su uređena 4 odmorišta i tri izvorišta pitke vode.
Odmorišta koja se sastoje od drvenih nadstrešnica, klupa i držača za bicikle se nalaze na lokacijama Vodice, Jojin bunar, Pašini konaci i Kojinac. Biciklisti se mogu osviježiti na izvorištima koja su uređena na lokalitetima Mrakovica, Jojin bunar i Kojinac.
Ruta koja povezuje Nacionalni park "Kozara" i manastir Moštanica dužine je 15 km i  koristi makadamski regionalni put R477a, Mrakovica - Moštanica - Koz. Dubica.
Biciklistička ruta Kozara dio je međunarodne rute koja se proteže, u dužini od 60 km, od Nacionalnog parka "Kozara", preko Moštanice, Kozarske Dubice i Jasenovca do Parka prirode "Lonjsko polje" u Hrvatskoj.

FaLang translation system by Faboba

FaceBook NP Kozara