info@npkozara.com
+387 52 211 169

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Dani zime na Kozari

Turističko-sportska manifestacija “Dani zime na Kozari” se održava početkom februara u Nacionalnom parku "Kozara". Manifestacija ima za cilj da promoviše turističke potencijale planine Kozare. Ova turistička manifestacija obuhvata sportska i gastro takmičenja uz bogat zabavni program. Sportska takmičenja obuhvataju ekipna takmičenja gradova i opština Republike Srpske u zimskim igrama, a gastro takmičenja obuhvataju pripremanja kotlića i čorbi učenika ugostiteljskih škola Republike Srpske. Organizator manifestacije je Turistička organizacija Prijedor, a pokrovitelj manifestacije je grad Prijedor.

Pozdrav proljeću

U organizacija Planinarskog društva “Klekovača” u Nacionalnom parku "Kozara" se svake godine u martu mjesecu održava manifestacija pod nazivom “Pozdrav proljeću”. Ova manifestacija okuplja veliki broj planinara i ljubitelja prirode, kako iz BiH, tako i iz zemalja u okruženju i predstavlja, na neki način, otvaranje sezone planinarenja. Planinari i ostali ljubitelji prirode učestvuju u pohodu koji se organizuje na nekim od lokaliteta u Parku, a nakon završetka pohoda za sve učesnike je obezbjeđen zajednički ručak uz kulturno-zabavni program.

4. juli

U organizacija Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade RS, svake godine se na Mrakovici, u sklopu memorijalnog kompleksa, obilježava Dan borca – 4.juli. Više stotina građana okupi se na ovom tradicionalnom narodnom zboru kako bi odali počast čuvenoj kozaračkoj epopeji i stradalim borcima na ovom području tokom II svjetskog rata. Poštovaoci antifašističke borbe polažu vijence u spomen kompleksu izgrađenom u čast onih koji su svoje živote dali za slobodu Potkozarja.

Kozara Ultra Trail

Kozara Ultra Trail takmičenje obuhvata četiri trke različite dužine (Kozara Ultra Trail 112 km, Maraton 41 km, Prvenstvo RS 25 km, Trka 10K). U okviru Kozara Ultra Trail-a održava se Jumbo Fest posvećen najmlađim učesnicima, na kojem mogu da se druže, takmiče u trčanju, kampuju i na djeci prilagođen način nauče korisne stvari i upoznaju ovu lijepu planinu. Manifestacija se održava početkom avgusta, a organizator je Udruženje građana "Kozara Ultra Trail".

Likovna kolonija Dr. Sreten Stojanović

Na Mrakovici se u mjesecu avgustu održava Likovna kolonija “Sreten Stojanović”. Ova kulturna manifestacija traje nekoliko dana,  a u njoj učestvuju akademski slikari iz različitih gradova RS i šire. Radovi koji nastanu na koloniji se izlažu u Galeriji u Prijedoru. 

Manifestacija nosi ime po uglednom prijedorskom vajaru, akademiku Sretenu Stojanoviću.

Književni susreti na Kozari

Svake godine se u mjesecu septembru na Mrakovici održava kulturna manifestacija   “Književni susreti na Kozari” na kojoj se izlažu brojna pisana djela poznatih književnika sa ovih prostora. Već decenijama najboljim književnim stvaraocima uručuje se nagrada koja nosi ime pokojnog pjesnika, Skendera Kulenovića, autora „Stojanke majke Knežopoljke“. Poznati pjesnici i književnici okupljaju se svake godine da bi snagom svoje riječi prenijeli istinu o Kozari - stotinama mladih ljudi  koji ih  slušaju sjedeći na znamenitim stepenicama, djelu jedinstvenog spomeničkog kompleksa na Mrakovici.

Kozarski planinarski maraton

„Kozarski planinarski maraton“ se održava u septembru svake godine. Maraton je rekreativnog karaktera, a planinari i ljubitelji prirode pješače markiranom planinarskom stazom od Lamovite, preko Previje i Gole planine do Mrakovice. Organizatori su Planinarsko društvo „Previja“ i  Planinarsko društvo „Paok“, Banja Luka.

Kozarski MTB maraton

U oktobru mjesecu se održava „Kozarski MTB maraton“, u organizaciji Biciklističkog kluba „Kozara“, Prijedor. Rekreativno-turistički biciklistički maraton okuplja ljubitelje brdske vožnje, staza i prirodnih pejzaža.

 

FaLang translation system by Faboba