info@npkozara.com
+387 52 211 169
16
Sep

Via ferrata Bijeli kamen - jedinstven doživljaj na stijenama

Via ferrata u slobodnom prevodu označava čeličnu stazu. To je penjačka staza koja omogućava uspone teškim i zahtjevnim terenima ili stjenovitim dionicama i to za osobe koje nemaju dovoljno penjačkog iskustva. Nepristupačne stjenovite dionice se prelaze uz pomoć čeličnih ankera, nogostupa i rukohvata koji penjaču pružaju oslonac, kao i uz pomoć čeličnog užeta postavljenog uz stazu. 

Prve via ferrata staze nisu bile turističkog karaktera nego su bile proizvod ratnih dešavanja u Prvom svjetskom ratu. Na području Dolomita (sjeverna Italija-južna Austrija) sukobljene strane su uz pomoć užadi i nogostupa prelazile nepristupačne litice. I u Drugom svjetskom ratu su na istom prostoru imale istu namjenu. Nakon ratnih dešavanja via ferrata staze se počinju koristiti u turističke svrhe i do danas su postale veoma popularne i mogu se naći širom svijeta.

U Nacionalnom parku Kozara se nalaze tri via ferrate, kao i više od 400 metara osiguranih dijelova pješačkih staza na dionici Planinarski dom Kotlovača - Zečiji kamen. Pomenuta dionica je dio duže pješačke staze Rajkovići - Pl. dom Kotlovača - Zečiji kamen koja je na mapama NP Kozara označena brojem 6.

Via ferrata dionica Bijeli kamen dužine je 26 metara.

Via ferrata Bijeli kamen - sektor "Bršljan" - staza A je dužine 60 metara.

Via ferrata Bijeli kamen - sektor "Bršljan" - staza B je dužine 30 metara.

Težine staza su C, C/D i B od teške, vrlo teške i srednje teške staze za uspon, što nudi širok izbor za sve korisnike.

Za korišćenje via ferrata staza neophodna je sigurnosna oprema kao i prisustvo licenciranih vodiča.

Sve informacije o korišćenju via ferrata staza na Kozari, iznajmljivanju opreme i angažovanju vodiča možete dobiti na email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ili putem telefona 065 586 350 ili 065 440 150.

https://www.youtube.com/watch?v=0mV-qaf3p1Q

https://www.youtube.com/watch?v=Z2J2a32AkyA

 

 

 

 

FaLang translation system by Faboba

Mape NP Kozara

FaceBook NP Kozara