Print this page
02
May
    Hits: 3512

Održana tradicionalna planinarska manifestacija "Pozdrav proljeću"

Proljeće je, kako kažu, najljepše godišnje doba. Na planini Kozari i u prijedorskoj regiji proljeće se dočekuje na poseban način. Planinarsko društvo „Klekovača“ Prijedor svake godine organizuje planinarski pohod „Pozdrav proljeću“. Tako je bilo i ove godine po 22. put.

 

U nedjelju su planinari ali i svi drugi zaljubljenici u prirodu, pohodili planinu Kozaru i Nacionalni park “Kozara”. Početak pohoda je bio iz zaseoka Rajkovići (275m) prema Kozaračkom kamenu (658m) i dalje prema Bešića poljani, Glavuši i Mrakovici (806m) gdje je i bio cilj. Dan je bio kao stvoren za boravak u prirodi. Bilo je sunčano i toplo vrijeme što je izmamilo mnoge koji su se uželjeli boravka u prirodi i druženja.

Oko 1700 planinara i veliki broj drugih zaljubljenika u prirodu iz čak 61 planinarskog društva iz Republike Srpske, Federacije BiH, Hrvatske, Slovenije i Srbije je prisustvovalo ovoj, najmasovnijoj planinarskoj akciji u našoj zemlji. Akcija je organizovana na zavidnom nivou gdje je staza pripremljena bila za prolazak svih učesnika, organizovan je prihvat gostiju na spavanje i na početku pohoda u Rajkovićima, postavljeno je obezbjeđenje na Kozaračkom kamenu kao najatraktivnijem ali i najopasnijem dijelu staze. Sve je bilo pokriveno sistemom radio veze i mjestimičnim obezbjeđenjima na stazi.

Na Mrakovici je sve učesnike pohoda dočekao vojnički grah kojeg su pripremali pripadnici Oružanih snaga BiH i radnici Nacionalnog parka “Kozara”. O njegovom kvalitetu govori činjenica da se pojelo oko 300l i da se tražio tanjir više.

"Pozdrav proljeću" se odvija u saradnji sa Nacionalnim parkom “Kozara” pa se sa pravom može reći da je to zajednička akcija koja prerasta u dobar turistički proizvod. Podršku akciji daju Grad Prijedor i Gradonačelnik Marko Pavić, Turistička organizacija Grada Prijedora, Oružane snage BiH, CJB Prijedor, Radio klub “Kozara” Prijedor, te Gorska služba spasavanja Prijedor.

FaLang translation system by Faboba